Een warming-up voor het sporten hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Het is belangrijk om eerst je lichaam goed op te warmen voordat je met trainen begint. Als je dit niet doet is de kans groter dat je blessures oploopt. Het doel van een warming-up is om simpelweg je lichaamstemperatuur te verhogen en je lichaam flexibeler te maken om alle oefeningen goed uit te kunnen voeren.
Daarnaast brengt een warming-up verschillende voordelen met zich mee. Warme spieren zorgen ervoor dat je minder stijf bent, dit kan de krachtontwikkeling verbeteren en zorgt dat je vrijer kan bewegen tijdens het sporten. Op deze manier ben je in staat om meer energie te leveren. Door een warming-up krijg je een hogere zenuwgeleidingssnelheid. Hierdoor gaan de signalen van je brein sneller naar je spieren en verhoogt dit de reactietijd en de krachtontwikkeling. Een toename van spiertemperatuur zorgt ervoor dat de bloedvaten verwijden, dit maakt het makkelijker voor je lichaam om zuurstof van de longen naar je spieren te brengen via het bloed.

Hieronder nog even alle voordelen op een rijtje:

– Verbeterde krachtontwikkeling
– Verhoogde reactiesnelheid
– Minder stijf
– Verbeterde zuurstoftoevoer vanuit de longen naar je spieren.
– Verlaagd blessurerisico

Bekijk onze 21 dagen deal

Waar beschikt een goede warming-up over?

In een warming-up zitten verschillende onderdelen die van belang zijn om je lichaam & geest klaar te stomen voor het echte werk.
Circulatie
Allereerst start je met oefeningen die de bloedcirculatie in het gehele lijf bevorderen. In een sportschool kan je dit doen door bijvoorbeeld de roeimachine of een crosstrainer te gebruiken,  omdat je bij deze oefeningen zowel je armen als je benen gebruikt.
Mobilisatie
Vervolgens ga je een aantal specifieke oefeningen doen om de mobiliteit in bepaalde gewrichten te verbeteren. Dit zorgt ervoor dat je vrijer kunt bewegen. Je doet de oefeningen voor de gewrichten waarin jij een beperkte mobiliteit hebt.
Activatie
Om ervoor te zorgen dat je beter kunt presteren ga je als laatste je spieren activeren door de spierspanning te verhogen. Denk hierbij  aan Push-ups, Squats en Planks.

Een goede voorbereiding is het halve werk