Veel mensen zijn van mening dat wanneer ze een bepaald lichaamsdeel trainen dat dit automatisch strakker wordt en dat je daar dus plaatselijk vet verbrandt, maar kan dat eigenlijk wel?
Om vet te verliezen is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je in een calorietekort verkeert. Dit is voor 100% leidend over het vetverlies. Een calorietekort creëer je door minder energie in te nemen dan dat je lichaam verbruikt. Op die manier moet je lichaam zijn of haar reserves gebruiken om jou te kunnen voorzien van energie. Je lichaam kan spiermassa of vetmassa gaan gebruiken als reserves. Op het moment dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt en je aan krachttraining doet zal je lichaam voornamelijk zijn vetmassa inleveren. Het is alleen niet zo dat je lichaam plaatselijk vet kan verbranden. Dus het heeft totaal geen zin om honderdduizend buikspieroefeningen te doen in de hoop dat je buik strakker wordt. Wel kan het bijdrage om spiermassa op te bouwen zodat de huid strakker om de spieren zit waardoor het oogt dat alles een stuk strakker/slanker is. Dit is wel echt alleen van toepassing als je een lager vetpercentage hebt.

Oké, maar hoe creëer ik dan een calorietekort?

Dit kun je op verschillende manieren doen. Het meest voor de hand liggend is je energie-inname, dit is letterlijk alles wat je eet of drinkt wat calorieën bevat. Als je minder eet of als je producten eet/drinkt die minder tot geen calorieën bevatten dan is de kans groot dat je daardoor een calorietekort creëert. Maar anderzijds kun je dit ook doen door meer te bewegen. Denk hierbij aan meer sporten of een actievere levensstijl. Je kunt bijvoorbeeld vaker een wandeling maken of de fiets pakken naar de supermarkt of naar je werk. Uiteindelijk maakt het niet wat je kiest als je er maar voor zorgt dat je minder calorieën inneemt dan dat je nodig hebt.

Bekijk onze 21 dagen deal

De hoeveelheid calorieën die je nodig hebt is heel erg verschillend van persoon tot persoon. Dit wordt namelijk bepaalt door je leeftijd, lengte, gewicht, levensstijl, vetpercentage, hoeveelheid sporten en door de dingen die je eet. Een standaard van 2000 voor vrouwen en 2500 voor mannen is dus niet waar, want dit is super persoonlijk. Mocht je er hulp bij nodig hebben om erachter te komen hoeveel calorieën jij moet eten, neem dan even contact met me op en ik help je graag op weg!

Take away punten

✅ Je kunt GEEN plaatselijk vet verbranden
✅ Door het creëren van een calorietekort verlies je vet
✅ Door het trainen van bepaalde spiergroepen kan je lichaam wel strakker doen lijken