Als we kijken naar het verbranden van vet dan is het eerst belangrijk om te kijken naar de energiebalans. De energiebalans gaat er uiteindelijk voor zorgen dat jij vet gaat verliezen, op gewicht blijft of dat je aankomt. 
Ieder persoon heeft energie nodig om ervoor te zorgen dat jij kunt blijven bewegen, ademen, werken etc. En als we het hebben over energie dan hebben we het over calorieën innemen. Je krijgt calorieën binnen door middel van eten en drinken en je verbruikt calorieën door middel van bewegen. 
De hoeveelheid calorieën die je nodig hebt om te kunnen blijven leven en bewegen verschilt heel erg van persoon tot persoon. Je kunt je natuurlijk wel inbeelden dan een bouwvakker meer energie nodig heeft dan iemand die op kantoor zit. Ditzelfde geldt voor iemand die maar 40 kg weegt ten opzichte van iemand die 80 kg weegt. Daarom klopt de standaard 2000 kcal voor een vrouw en 2500 kcal voor een man niet.

Bekijk onze 21 dagen deal

Als je vet wilt verbranden is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je minder calorieën binnenkrijgt dan dat je lichaam nodig heeft. Stel je voor dat je lichaam 2600 kcal nodig heeft om op gewicht te blijven. Als jij heel bewust 2200 kcal gaat eten dan heeft je lichaam een tekort van 400 kcal. Dit noemen we een calorietekort. Je lichaam heeft die 400 kcal wel nodig om zijn/haar ding te blijven doen (denk aan bewegen, ademen etc.). En dat tekort moet ergens vandaan komen. Je lichaam gaat dan gebruik maken van zijn of haar reserves om jou te kunnen voorzien van energie. Dit kan van spiermassa of van vetmassa. Op het moment dat jij niet traint en ongezond eet gaat je lichaam voornamelijk spiermassa inleveren en dit is eigenlijk dat wat we niet willen. Wat we wel willen is dat je lichaam vet gaat verliezen. Daarvoor is het belangrijk dat je aan krachttraining doet, gezond eet en dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt. Want dan gaat je lichaam voornamelijk afvallen in vet.

Take away punten

✅ De energiebalans bepaald of jij aankomt, op gewicht blijft of dat je afvalt
✅ Bij het creëren van een energietekort gaat je lichaam zijn of haar reserves gebruiken voor energie. Train en eet je goed dan zal je voornamelijk afvallen in vet
✅ Bij minder calorieën eten of meer bewegen kun je een energietekort creëren
✅ Voldoende eiwitten eten is essentieel voor het behouden van je spiermassa
✅ Afvallen doe je niet in een dag dus zorg voor consistentie