Je wilt gezond eten en kiest daarom voor een gezonde salade. Goed bezig toch? Maar is een salade eigenlijk wel zo gezond als je denkt?
De meeste salades zijn namelijk echt caloriebommen. Sommige salades bevatten zelfs meer calorieën dan een frietje mayonaise… Dan pak je misschien liever dat frietje toch? Aan de sla zelf ligt het niet, want dit bevat maar 11 kcal per 100 gram. Het zit hem voornamelijk in al de extra dingen die bij de sla toevoegt. Ik ga je uitleggen waarom een salade ongezond kan zijn en geef je tips om hem gezonder te maken.

Dressings

Dit is vaak de grootste boosdoener van een salade. Bij een salade voeg je vaak al gemiddeld 50 tot 100 gram sladressing toe. Zelfs bij een magere dressing uit de supermarkt kom je al snel uit op zo’n 175 a 250 calorieën extra. Daarbij is een dressing geen voedzaam product wat zonde is van de calorieën. Maar wat kan je dan beter wel zelf maken of gebruiken? Bij een zelfgemaakte dressing kan je ingrediënten kiezen die minder calorieën bevatten. Je kan bijvoorbeeld een dressing maken van magere yoghurt en een klein beetje olijfolie en citroensap. Op internet staan eindeloos veel gezonde dressings te vinden dus doe hier je voordeel mee.

Kaas

Dit is ook een product met veel calorieën die je vaak in de gemiddelde salade ziet terugkomen. Voorbeelden hiervan zijn mozzarella, geitenkaas en Parmezaanse kaas. Allemaal super lekker natuurlijk, maar wel ontzettend calorierijk. Probeer daarom deze ingrediënten dus te minimaliseren in je salade. In plaats daarvan kan je beter eiwitrijke ingrediënten toevoegen zoals kip of tonijn. Mocht je voor tonijn kiezen kies dan wel de tonijn op waterbasis, deze bevat namelijk 2 keer zo weinig calorieën dan de tonijn in olijfolie. Bij kip kun je het beste gaan voor gebakken of gerookt kip ten opzichte van gefrituurd kip.

Bekijk onze 21 dagen deal

Croutons

Als laatste is dit ook iets wat ontzettend veel calorieën bevat. Omdat het van brood is gemaakt ziet het er misschien vrij onschuldig uit. Helaas wordt dit bereid met ontzettend veel vet, de croutons zuigen zich hiermee vol. Als je toch iets knapperigs door je salade wilt doen kies dan voor noten of pitten. Dit is namelijk een stuk gezonder ten opzichte van croutons. Noten, pitten en zaden bevatten naast eiwitten ook vetten, dit maakt ze calorierijker. Mijn tip: als je ze in je salade wilt doen, doe er dan niet teveel van in. Wat ook een lekkere bite kan geven in je salade zijn grof gesneden groenten zoals komkommer en paprika.

Meten is weten

Nu heb ik je al een aantal aandachtspunten gegeven waarom de gemiddelde salade helemaal niet zo gezond is als dat je zou denken. Ook heb ik een aantal tips gegeven zodat je jouw salade een stuk verantwoorder kunt maken. Het allerbelangrijkste is misschien nog wel dat je weet wat je binnenkrijgt. Ik wil je dan ook de tip meegeven om al je ingrediënten in te voeren in een voedingsapp zodat je inzicht krijgt hoeveel calorieën, eiwitten, vetten en koolhydraten je tot je neemt. Iedereen die bij Exentry traint beschikt over onze eigen voedingsapp met daarin een hele hoop lekkere recepten!