Het is super goed dat je aan krachttraining doet! Jammer dat je het idee hebt dat het voor geen meter werkt. Het is belangrijk om eerst te kijken wat er dan precies niet werkt. Er zullen namelijk ongetwijfeld dingen zijn die wel werken voor jou.
Je kan krachttraining breed inzetten omdat je er simpel weg heel veel mee kunt bereiken. Je kunt sterker, strakker, gespierder, slanker en gezonder worden. Zo kan ik nog wel even doorgaan met dingen die je kunt bereiken door middel van krachttraining.
Om krachttraining te laten werken moet dit aan bepaalde criteria voldoen. Bij sommige doelstellingen zijn de criteriums net iets anders. Hieronder een aantal componenten die belangrijk zijn om binnen je training te verwerken.

Work smarter, not harder

Frequentie

We beginnen bij het begin en dat is de frequentie. Het is belangrijk om dezelfde spiergroepen meerdere keren in de week te trainen. Bij een hogere frequentie zullen je spieren sneller ontwikkelen. Dit doe je dus minimaal 2 tot 3 keer in de week voor een beter resultaat.

Compound vs isolatie

Binnen de sport kennen we compound en isolatie oefeningen. Bij een compound oefening train je meerdere spiergroepen tegelijkertijd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een Squat. Bij een Squat gebruik je je bovenbenen, billen, kuiten en een klein beetje je hamstrings.
Bij een isolatie oefening gebruik je maar één spiergroep tegelijkertijd. Dit kan bijvoorbeeld een Bicep Curl zijn, bij deze oefeningen train je echt allen de biceps.
Omdat je bij een compound oefening meerdere spiergroepen tegelijk gebruikt, is het vaak slim om deze oefeningen binnen je training te verwerken. Als je voor iedere spiergroep isolatie oefeningen gebruikt dan ben je echt uren bezig.

Bekijk onze 21 dagen deal

Progressive Overload

Als je jouw spieren wilt ontwikkelen, dan is het belangrijk om ‘Progressive Overload’ toe te passen. Dit wil zeggen dat je telkens progressie boekt binnen je trainingen. Dit kan je op verschillende manieren doen; pak elke training een zwaarder gewicht, verhoog je herhalingen, verkort je rusttijd, voeg een extra set toe, vertraag je oefeningen of voeg pauzes toe. Zoals je leest zijn er veel verschillende manieren om ‘Progressive Overload’ toe te passen in de praktijk. Tip: kies er een aantal uit en ga hier de komende periode mee aan de slag.

Techniek

Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je de oefeningen die je doet goed uitvoert. Bij een goede uitvoering zet je de gewenste spiergroepen beter aan het werk. Ook zorgt een goede techniek ervoor dat je de kans op blessures verkleint. Ik denk dat niemand thuis op de bank wilt belanden met blessures.

Herstelfactoren

Naast al het werk dat je in de sportschool doet, is herstel net zo belangrijk. Je kunt een aantal herstelfactoren optimaliseren om beter en sneller resultaat te boeken. Denk hierbij onder andere aan je eiwitinname, slaapkwaliteit, stress en dieetkwaliteit.