Er is niks zo frustrerend wanneer je enorm je best doet voor iets en het geen resultaat oplevert. Vandaag ga ik je uitleggen wat de reden hiervan kan zijn en ook geef ik tips mee om wel af te kunnen vallen.
Voordat we gaan speculeren over redenen die er kunnen zijn waarom het afvallen niet lukt, wil ik je eerst uitleggen hoe afvallen precies werkt.

Energie

Gedurende de dag verbranden wij energie. Of je nu aan het werk bent of lekker een filmpje kijkt op de bank. Energie verbranden we de hele dag door. Dit wordt uitgedrukt in calorieën. Om te kunnen functioneren hebben we ook energie (calorieën) nodig. Dit kunnen we halen uit voedsel. Het ene product bevat meer energie dan het andere. Bijna alles wat je eet of drinkt bevat energie.
Dus simpel gezegd ; wij eten en drinken calorieën en we verbranden calorieën.

De aanhouder wint

De energiebalans

Als we evenveel calorieën eten en drinken als we verbranden, dan zitten we in een energiebalans. Dit zal ervoor zorgen dat je op hetzelfde gewicht zult blijven.
Als we willen afvallen is het belangrijk om minder calorieën binnen te krijgen dan dat we nodig hebben. Je lichaam gaat de energie die hij/zij tekort komt halen uit de reserves die eerder zijn opgeslagen. Bij reserves kun je denken aan vetmassa of spiermassa. Op het moment dat je in een energietekort (calorietekort) zit, zal je dus afvallen.
Als je wilt aankomen zorg je ervoor dat je meer calorieën eet dan dat je lichaam nodig heeft. Dit zorgt ervoor dat de extra calorieën in het lichaam worden opgeslagen. Ze kunnen worden opgeslagen als vetmassa en/of als spiermassa.
Dus simpel gezegd ; meer innemen dan je verbruik = aankomen
Minder innemen dan je verbruik = afvallen
Inname gelijk aan je verbruik = niet afvallen, niet aankomen.
In de toekomst zal er nog een blog geplaatst worden waar we nog dieper op deze onderwerpen in duiken.

Bekijk onze 21 dagen deal

Gezond vs ongezond

Eten en drinken bevat calorieën. Het ene product is calorierijker dan het andere product, maar het bevat 9 van de 10 keer altijd calorieën. Dit betekent dat gezond voedsel ook calorieën bevat. Ook al eet je super gezond, dan hoeft dit niet te betekenen dat jij in een caloriekort zit. Dit maakt dus dat gezond eten er niet direct voor zorgt dat je afvalt.
Maar goed.. ik snap dat je wilt afvallen, anders had je deze blog waarschijnlijk niet gelezen.
Als jij dit wilt, zorg er dan voor dat je in een calorietekort zit door middel van gezonde voeding. Ik weet zeker dat jou dit lukt! En mocht dat niet zo zijn, trek dan vooral aan de bel bij mij!