Als je puur kijkt naar dik worden dan is het niet zo zeer de koolhydraten die daarvoor zorgen. Wat ervoor zorgt of jij dik wordt of niet is of jij in een calorieoverschot zit of niet (mocht dit onduidelijk voor je zijn bekijk dan zeker even mijn blog over het verbranden van vet). Als jij meer energie binnenkrijgt dan dat je lichaam nodig heeft gaat je lichaam dat opslaan als vet. Het kan ook in spiermassa als je daarbij goed traint. Bij de meeste mensen zal dit voornamelijk zijn in vet.
Op het moment dat jij koolhydraten eet dan worden deze opgenomen in je lichaam en opgeslagen in je spieren. Koolhydraten kun je eigenlijk zien als een soort spons die zich letterlijk vol kan zuigen met water/vocht. Want op het moment dat je koolhydraatrijk hebt gegeten dan houdt je lichaam heel veel vocht vast in de spieren. En vocht is natuurlijk geen vet. Dus ja je zult aankomen in gewicht als je koolhydraatrijk hebt gegeten maar niet zo zeer aankomen in vet. Je wordt dus per definitie niet dik van koolhydraten, maar het kan wel een ander getal geven op de weegschaal.

Bekijk onze 21 dagen deal

Als mensen koolhydraatarm gaan eten verliezen ze de eerste week ontzettend veel vocht. En dan lijkt het misschien wel dat je 4 kg bent afgevallen, maar als dit voornamelijk in vocht is dan heb je er nog steeds niet veel aan. Want pas als je vet verliest ga je een strakker/slanker lijf krijgen. Op het moment dat die mensen weer koolhydraten gaan eten komen ze weer heel veel aan in vocht. 
Als je af wilt vallen dan moet je er écht voor zorgen dat je in een calorietekort zit. Ga je dus koolhydraatarm eten, dan ga je heel veel vocht verliezen en niet perse vet. Dus als ik je een tip mag geven: zorg ervoor dat jij iets doet wat je lekker kunt blijven volhouden. Als je het aan mij vraagt dan zou ik daarbij gewoon koolhydraten blijven eten. Koolhydraten zit voornamelijk in groente, fruit en in heel veel andere producten die gewoon super gezond voor je zijn. Dus het is zeker niet nodig om die weg te laten om ervoor te zorgen dat je afvalt. 

Take away punten

✅ Koolhydraten houden vocht vast in de spieren
✅ Koolhydraten kunnen zorgen voor een gewichtstoename omdat je meer vocht vasthoud.
✅ Een gewichtstoename is niet altijd een vettoename. Eet je weer minder koolhydraten dan zul je ook weer veel vocht verliezen (en dus ook lichaamsgewicht)
✅ Je word niet dik door het eten van koolhydraten. Je word dik door een energieoverschot